Hoppa till sidans innehåll

Information från Jordbruksverket

09 DEC 2013 14:24

Du som besöker en anläggning med djur

Att få besöka en gård och träffa djur är något som många människor uppskattar. För att besöket ska bli så lyckat som möjligt är det viktigt att du skyddar både dig själv och djuren från smitta.


  • Skapad: 09 DEC 2013 14:24

Om du ska besöka en anläggning med djur är det bra att tänka på vissa saker redan före besöket. Det kan finnas bakterier och andra smittämnen hos både människor och djur, som kan överföras och orsaka sjukdom hos människorna eller djuren (så kallade zoonoser). Sådana smittämnen kan överföras vid kontakt med djurets päls/hud, kroppsvätskor, gödsel eller miljö.

Exempel på smitta som kan överföras från djur till människor är bakterien som kan ge EHEC (kan ge allvarlig tarminfektion hos människan). Bakterien kan finnas i djurens gödsel (framförallt hos nötkreatur och får).

Barn under fem års ålder stoppar gärna fingrarna i munnen och är dessutom extra känsliga för infektioner. De bör därför hållas under särskild uppsikt. Personer med nedsatt immunförsvar är också extra infektionskänsliga. I mjölk som inte är värmebehandlad t.ex. pastöriserad kan det finnas olika smittämnen. Du bör därför inte dricka sådan mjölk.

Tänk på det här som besökare
•Tvätta händerna både före och efter kontakt med djuren.
•Tänk på att ha på dig rengjorda skor/stövlar som är lätta att tvätta av efter besöket.
•Lyssna noga på den hygieninformation du får vid besöket och läs eventuella uppsatta skyltar.
•Ta reda på var du kan tvätta händerna.
•Fråga var du får äta medhavd mat.
•Tvätta händerna innan du äter.
•Drick gårdens mjölk bara om den är värmebehandlad (till exempel pastöriserad).
Om du ansvarar för barn eller andra personer som har svårt att själva tillgodogöra sig informationen om vilka regler som gäller bör de hållas under uppsikt och få hjälp med att tvätta händerna enligt ovan.

Handtvätt är den viktigaste åtgärden
Att tvätta händerna är viktigast för att förebygga att smittor sprids från djur till människor liksom från människor till djur. Handtvätt minskar risken för att smittämnen fastnar på händerna och överförs vid kontakt från djur till människor eller från människor till djur.

 

Skribent: Sara Evertsson

Länk till Svenska Ridsportförbundet

 


 

 


 

 

Postadress:
Falu RK - Ridsport
Källviksvägen 43
79153 Falun

Kontakt:
Tel: 0761007014
E-post: This is a mailto link

Se all info