Skötare

Skötare på Falu Ridklubb

Att vara skötare på Falu Ridklubb

På Falu Ridklubb kan elever bli skötare på en av stallets fina ridskolehästar. Att vara skötare innebär att man sköter om sin sköthäst ett antal dagar i veckan beroende på vad skötarna har kommit överens om. Varje häst kan max ha tre stycken skötare. Vi ser det som en stor förmån för elever på ridskolan att vara skötare eftersom att man på så sätt får en större erfarenhet av att sköta hästar som vilket i sin tur underlättar om man ska köpa egen häst i framtiden. Det är också ett sätt att börja känna sig tryggare med hästar och öka kunskapen om hästen och dess beteende vilket även kommer hjälpa till i ridningen eftersom att förståelsen för hästen är viktig även där. Självklart lär man även känna massor av nya kompisar.

Som skötare ska man de dagar man sköter om sin sköthäst ansvara för följande :

• Visitera och kolla efter sår eller svullnader etc och meddela ridlärare/personal om det behövs
  • Rykta hästen noggrannt
  • Mocka boxen
  • Hänga upp täcket snyggt när det är säsong för det
  • Skura vattenkopp och krubba
  • Putsa utrustningen (även tvätta bettet noga).
  • Se till så att det är snyggt och fint i stallet när du lämnar det!

Hur blir man skötare?

Det första man bör fundera på är vilken häst man vill sköta. Det är väldigt viktigt att man blir skötare på en häst man känner och känner sig trygg med, och därför rekommenderar vi att du har pysslat om hästen några gånger innan du bestämmer dig för att bli skötare. När du väl bestämt dig för att vilja bli skötare skickar du ett mejl till This is a mailto link med rubriken ”Ansökan skötare” som ska innehålla följande information:

• Namn på personen som vill bli skötare
  • Ålder
  • Telefonnummer och mejladress vi kan nå er på
  • Ridnivå och ridlärare
  • Häst som du önskar sköta (Önska gärna fler än en häst)

Listor på vilka som är skötare på vilken häst finns i stallet.

Regler som måste följas när du är i stallet:

• Ha hjälm när du sköter om hästen om du är under 10 år.
  • Som skötare ska du alltid vara trevlig och hjälpsam mot alla andra i stallet och alltid hjälpa de som ber om hjälp. Tänk på hur det var när du var yngre och behövde hjälp.
  • Ta hand om sin sköthäst på bästa sätt! Det är alltid A och O att vara snäll mot sin sköthäst. Man får sköta hästen en gång på dagen och sedan måste man lämna den i fred för att den ska få lugn och ro. Det har att göra med hästarnas välbefinnanden. Om vi märker att man som skötare inte är snäll mot sin sköthäst eller inte visar hänsyn till den kommer man inte få vara skötare längre.
  • Hästen ska stå i uppbunden en spilta eller uppbunden i boxen vid hantering.
  • Om du tycker att hästen behöver badas eller tvättas måste du fråga en ridlärare eller stallpersonalen.
  • Var uppmärksam på ny information på mail, anslagstavlan samt hemsidan.
  • Lek och stoj hör hemma på annan plats än i stallet. Vill du leka går det utmärkt att göra det där hästarna inte störs av det.

Förmåner

Som en liten extra uppskattning till alla skötare anordnas det en rad aktiviteter varje år. Alla dessa är du som skötare såklart välkommen att deltaga på. Exempel på sådana aktiviter är:

• Kickoffer för alla skötarna
  • Hästens dag
  • Hästkunskap cup
  • Roliga spa-, puts- och pysseldagar i stallet
  • Medhjälpare på minirid/knatte
  • Övriga träffar som enbart är för skötare

Kontakt

Om man vill komma i kontakt med Hanna som är skötaransvarig är det enklast att mejla till This is a mailto link.

Psst: Följs oss gärna på facebook och instagram där vi lägger ut info med jämna mellanrum.

Vill man säga upp sin plats som skötare gör man det genom att mejla till samma mejladress som ovan. Vi uppskattar verkligen att ni som vill sluta som skötare säger till oss eftersom att det kan finnas andra som gärna tar den lediga platsen som skötare.

Skötaransvariga på ridskolan

Vi som är skötaransvariga är Ronja och Hanna.

Uppdaterad: 13 NOV 2019 14:57 Skribent: Ronja Svedberg